Wednesday, 10 July 2013

JEJU ~ Day 2 : Overloaded with Waterfalls & Oopss Oopsss OPPA....

Assalamualaikum Warahmatullahiwabarakatuh..

Salam RAMADHAN...Selamat Berpuasa & Selamat Beramal (bukan bulan Ramadhan je eh) kepada semua yang berpuasa..

Wooo giler lame aku tak post apa-apa entry kat sini...betul kate orang, nak jadi blogger ni hati harus kental, jiwa raga harus gigih. Aku memang da cuba sedaya upaya nk mempositifkan diri (serius tak tipu!!) tapi.........disebabkan masalah teknikal yang memerlukan aku melabur untuk menggantikan si Lenovo yang sudah kebakaran buat kali ke-2 tu..Haiihhh la nasib, habis masa & wang ringgit tol! Tp sekarang aku sudah dapat penggantinya! yeaaaaaaayyyyyyyyyyyyyyyy melayang lagi duet..uhuhuu Hokeh mulai dari sekarang aku cuba gigihkan lagi uasaha meng'share'kan travelouge korea yang tak tau jaman bile mau FINISH!!

Last entry yang lepas, aku baru cite pasal Day1 kat Jeju. Dan untuk mempercepatkan lagi penghabisan cite jalan-jalan kat Jeju ni aku decide untuk banyakkan post gambar je. Kena Catch up banyak lagi ni, dan yang paling membantutkan semangat aku nak bercerita lebih banyak adalah disebabkan minggu ni dikhabarkan ade AUDITTT!Rupenye tunda ke next week.. Paling menyampah keje gomen ni bile time AUDIT!! tiap2 bulan ade AUDIT nye! nak plan gi travel pon kene riki-riki bos dlu..demmmnnn!!

Hari ke2 di Jeju kami sambung aktiviti peng'explore'an dari South ke East pulak. Aku summarize kan semua seperti gambarajah di bawah (lokasi mengikut turutan sebenar pengembaraan)
JEONGBANG WATERFALL
Sasaran pertama..Jeongbang Waterfall
Entrance fee = 8,000 won/ pax
View from top!

Semua air terjun dalam dunia ni makin sikit air die..even kat BUKIT SAGA. Ooowh Global warming..Sila padankan gmbar ini ngan gambar yang kat atas tadi..jauh beza.

Ahjuma-ahjuma @ women divers ni mencarik rezeki dengan kutip siput-siput yang ada jual kat situ..makan fresh-fresh..

OEDOLGAE

Filming spot..
JUSANGJEOLLI CLIFF
Entrance fee = 8,500 won/ pax 
Entrance Cliff ada ahjuma jual limau gergasi made in JEJU
Gambar poskad..(perasan)
Bace ni..(bagi yang rabun..sila guna spek harry potter)
Sempat membeli poskad untuk dipos ke kampung halaman..tapi menyesal, jumpa poskad yang lebih murah kat kedai lain..tapi for own collection..tarak halll lah!

CHEONJEYEON WATERFALL

Ada 3 tingkat waterfall kat Cheonjeyeon ni..hah korang jangan silap lak..yang waterfall aku gi malam tu Cheonjiyeon..Beza ejaan 'i' ngan 'e' je..Kami pergi 2 je waterfall...nak kejar masa. Boleh baca pasal waterfall ni kat website apa saja pasal Cheonjeyeon waterfall..
Entrance fee = 10,000 won/ pax
Patut ada air sikit mengalir, tapi kering kontang masa tu..
Mencari ketenangan katanya..
2nd Waterfall

Seonimgyo Bridge

MOUNT HALLA
Daripada south jeju kami teruskan perjalan ke east melalui Road 1131 (5.16 road) yang akan lalu Seongpanak trail untuk hike ke Mt halla. Kami decide untuk tidak hiking sebab da lewat masa sampai tu. Tak salah aku pukul 4pm da tutup gate dah. Nanti boleh cek kat Hallasan National Park nye website. Mt Halla ni adalah main part yang membentuk Jeju. Ala-ala macam tulang belakang la..

Jeju ni kecik, ade 11 je main road. Kang aku cite lebih-lebih pasal road ternganga lak korang!hahah nanti da dapat peta jeju baru ler korang paham kot! Tapi memamg bagi penggemar shoot gamba panorama, Road 1131 adalah TERBAEKKKKK. Walaupun jalan bengkang-bengkok tapi view pokok-pokok die superb die. Lagi-lagi time winter, spring or autum. Mase kami sampai Jeju, musim spring da nak habis so bila lalu 5.16 road ni semua sakura & cherry blossom da tak ada.. (T_T)Make sure korang buat percaturan yang betul pasal timing bila travel! 
5.16 Road Forest Tunnel..Cuba bayangkan kalau ada sakura or  time autumn foliage time ni..wut wutttttt
Sampai di Seongpanak Trail Gate..hanya mampu tengok sign board je..uhuhu next time pegi wajib panjat!
Lagi sekali, cuba bayangkan masa autum foliage guane rupe die...kompem superbbb!!
UNESCO World Heritage..banyak gagak! terpaksa berhati-hati..pfffttt
Seongpanak Trail -START POINT-
Kewajipan jangan dilupa..kiblat direct carik matahari nak terbenam..
Menu wajib, beli siap-siap nasik kat Seogwipo, pastu telan dalam kereta sebab banyak GAGAK di luar!!!
On the way ke Seongsan (West jeju) melalui 1112 Road (Bijarim Road)
View OTW
Mini-mini land yang sengaja tak nak singgah..Kuala Terengganu pon hado.ahhaha

SANGUMBURI CRATER (Part 1)

Ha....kenapa aku kate part 1? Kalo ade Part 1 mesti ade Part 2 kan??? Yupp! memang kami pergi ke Sangumburi crater ni 2 kali. Yang part 1 ni pergi tengok je..sebab sampai sini dalam pukul 5..gate da tutup! cisssss. Silap perancangan masa rupenye..adeh...tapi tak pe, kite sambung part 2 nanti..

Route 1112 & 1136 view seperti gambarajah-gambarajah dibawah..what a beutiful sunset! SUBHANALLAH..
Kawasan luar parking kereta Sangamburi Crater..



Sunset tepi padang ragut kuda..sanggup park kereta tepi, pastu cross jalan semata-mata nak sanap gambo..

Kali ini berenti di tengah-tengah jalan plak. Jeju memang tak banyak kereta, boleh berjimba mase drive, tapi diingatkan! tarak boleh merempit melebihi 60km/jm!

Sunset yang sangat pantas..begitu juga waktu sunrise! Sunrise to be continue ESOK!!

Oppsss side mirror kotor...as a full time driver, ini aje mampu aku snap dari dalam kereta..
Windmill yang dicarik-carik..yeayyyyy jumpa juga akhirnya..
Sampai di Seongsan..bermalam ni Ichulbong Tourist Hotel

Ilchulbong Tourist Hotel ni xde official website..jadi sila book di Booking.com atau diHostel Combined  sebelum datang..jangan risau..semuanya trusted website..CEPAT, MUDAH, SELAMAT! Seongsan ni kalo korang tengok map die macam pulau yang bersambung ngan pulau jeju..haa cmne tu..pulau same pulau..hoho macam extention of the pulau! Argghhhhh tengok lah map tu! susah beno..Jadi angin pulau kecik ni memanglah tersangat dahsyattt!! fuuuhhhhhhhhhhh melayang! bawak kereta pon rase melayang.
Parking area hotel & sign board ke hotel ni. Senang je nak carik hotel ni sebab da di set dalam GPS..

Dalam semua guesthouse, hostel yang kami duduk di korea ni, hotel ni adalah yang paling mewah, tapi harga die takdelah semahal Myeongdong hostel yang ntah hape-hape tu..tettttttt..Family room ni 77,000won/1night/4pax..berbaloi-baloi..sebab kat seongsan ni tak banyak hotel/hostel/gh yang buat online booking. bagi sape-sape yang yang lebih jimat boleh redah je walk-in masa sampai sini. TAPI..kalo kene tido kat bus stop yang macam ice tu jangan salahkan aku!  

Yeayyy xde katil double deck dh!hoho bilik besar giler!!
Semua kelengkapan die hado..yang penting plug memang banyak! siap extension lagi die bagi..

Bagi sesiapa yang nk datang 10 orang pon muat..ada toto lagi dlm almari tu..pandangan kat luar tingkap tu sebenonye Seongsan sunrise peak..tapi malam ape pon tak nampak. Nanti aku hapdate gambaran di siang hari..

Shower room & jamban diasingkan diluar bilik..tp masih private..

Kedai pak mentue maii..eheh

Jalan kaki ke restaurant ni, tapi before terjah, kami survey setiap restaurant yang ada di sekitar hotel tu ..dalam banyak-banyak survey, restaurant oppa yang boley cakap omputih ni gak kami belasah. Setelah ber'pung pang pung pang' bersyarah & soal siasat pasal menu-menu yang ada, kami order menu seperti dibawah, family set. Semua seafood, dan yang paling best..Grilled mackarel tu..perrghhhh..ade siput, ada mackarel masak sambal..semuanye sedap! Kebulur punsatu hal gak kan..1 istimewanya kedai ni, korang bley tengok apa yang die masak & cara die masak. Dapur memang kat situ jugak. Dan tokei kedai ni pon tahu isu halal. So, takyah risau ler..Waktu tu dah pukul 10mlm++..sepatutnye restaurant tu dah tutup tapi family ni punye la baik hati tunggu kami setel makan dlu baru tutup..uuu terharu oppa!!

Family set berharga 50,000won = ~ rm144 = boleh makan seminggu nye harga!hooooooooooo tapi memang berbaloiii..

This is the OPPA yang dicanang-canang..wallawehhhhhhhhhh siap ajar mai camne cara nk makan siput gergasi tu lagi....pheewwwiiiiittttt

Ehem!! mate tu...wakakakaka

Pesanan, bagi sesiapa yang jeles ngan gambarajah diatas, harap maaf, segala kesulitan adalah disengajakan...

Sekian untuk hari ke-2 yang pack di Jeju, esok punya cerita di lain masa pula..

Wassalam..


8 comments:

Haziah Salleh~ said...

Anda telah di stalk. Banyak gak korang dpt cover sehari. Ktorg aritu cm satu tmpt stay smpi 3 jam. Terpegon sgt hahaha

Intan Zuraini said...

wahaah ciss!! stalker!! aku baru terbukak blog aku neh weih..mcm da nak terkubur je..da xgigih menghapdate mcm dlu..hhohoho aku pasang alarm 1tmpt pling lame sejam je! hehe

Henry Fox said...

hi, salam singgah.

air terjun jeongbang tu cantikkk! tak de dlm plan nak singgah aritu mybe sbb masa pun suntuk. byk tempat korang terjah pastu lawa2 lak tuh. kudos! ;))

Intan Zuraini said...

haha trimasss sudi singgah! mmg pale otak da penin tgk banyak beno waterfall...pilih mane yg berbaloi-baloi saja..heheh

niL said...

Bile nk sambung lagi? Nk kopipes itinery nih.. Mntak halalkan eh!

niL said...
This comment has been removed by the author.
Intan Zuraini said...

NiL--> ahahaha sabo2..de gk org follow ke cite aku ni.ha ok2.ngh berusahe!
Tq sudi membace

rozaira zainuddin said...

hai bila nak sambung next entry.. x sabar nk baca